Jaarverslagen

Jaarverslag 2017-2018

In december hebben we wel winterweer gehad met veel sneeuw, maar helaas geen vorst van enige betekenis. Januari was een maand zonder vorst, maar zowaar, begin februari hadden we weer wat vorst. Er waren 2 nachten met matige vorst en overdag slechts 1 of 2 graden in de plus. Het was wel lekker winterweer, maar op 4cm ijs kan er helaas niet geschaatst worden. Er waren her en der wel een paar ondergelopen weilanden waar een durfal op probeerde te schaatsen, maar van een mooie dikke ijsvloer was geen sprake. 9 februari was het weer gebeurd met de vorst. Vanaf 15 februari was er weer wat lichte vorst, maar door de zon overdag dooide het net zo snel weer weg. En toen, plots, vanaf 24 februari was er weer wat serieuze vorst: ’s nachts -6 tot -8 en overdag temperaturen rond het vriespunt. Helaas was nu de wind de grote spelbreker. Op 26 februari was er nog steeds een groot wak in het ijs door de harde wind, windkracht 6. De gevoelstemperatuur lag op -18. Door middel van ijstransplantatie is geprobeerd het wak te dichten, maar het wak was voor een deel nog steeds open. Op donderdag 1 maart hebben we het wak afgezet en hebben we de baan toch nog 3 dagen open kunnen doen. Dus toch, op de valreep, nog 3 dagen lang genieten van het schaatsen. Ook werd er op sommige sloten en meren geschaatst. Het was erg jammer dat het zo laat in het seizoen pas begon met vriezen, anders hadden we wellicht een toertocht kunnen organiseren.

Dit jaar stond in het teken van het realiseren van de opslagloods. Op 12 december 2017 werd het plan goedgekeurd in de gemeenteraad zodat we konden beginnen met het bouwen van de loods. ook de subsidie van de gemeente en van de fondsen zijn inmiddels binnen. Aan het eind van de winter zijn we begonnen met de voorbereidingen. Op 19 april zijn we begonnen met het uitgraven van de bouwlocatie en op 26 april werd begonnen met de fundering. Op 21 juni zijn de vloer en fundering gestort. Hierna kwam alles even op een lager pitje vanwege vakantie en het bloemencorso maar inmiddels staat de staalconstructie, de beplating en zolder en verlichting  en het betonpad is verbreed en opgehoogd. Voor het nieuwe seizoen worden de deuren in de loods geplaatst en kunnen we de loods nog dit seizoen gebruiken.

Hopelijk krijgen we dit nieuwe seizoen weer eens een echte schaatswinter. Voor de echte schaatsliefhebber is dit namelijk al weer 6 jaar geleden.

Jaarverslag 2016-2017

December, de eerste maand van de winter, was er een waar we de laatste jaren er al zoveel van hebben gehad: zacht weer met zo goed als geen worst. Dan maar op naar januari 2017. Deze maand begon zacht, maar al snel begon de vorst serieuzer te worden. Op 17 januari, vier dagen voordat het begon te vriezen, werd er in de media al geroepen dat de schaatsen uit het vet konden. In de media waren ze erg optimistisch: er zouden al snel ijsbanen open zijn en toertochten zouden kunnen worden verreden. Zelfs voordat het begon te vriezen werden we al gebeld door de krant met de vraag wanneer de ijsbaan open zou gaan en wanneer de eerste tocht gehouden zou worden. Dit bleek, zoals verwacht, niet door te gaan. Het vroor ’s nachts maar zo’n 5 tot 7 graden en overdag lag de temperatuur net rond het vriespunt. Het ijs groeide hierdoor erg langzaam. Op vrijdag 20 januari werd er voorzichtig geschaatst op natuurijs. De ijsbaan had nog maar 5cm ijs op 21 januari, dus de baan kon nog niet open. Het was wel prachtig mooi weer, veel zon en geen wind. Op vrijdag 27 januari kon de baan dan toch eindelijk open, met 6,5cm ijs. Dit is eigenlijk onder de minimum grens, maar omdat we wisten dat het maar voor 1 dag was, hebben we de ijsbaan die ene dag toch open gehad. Na deze dag dooide het weer flink. De 2e vorstperiode begon op woensdag 8 februari. In het begin leek het een mooie vorstperiode te worden, maar hij bleek korter en minder krachtig te zijn dan gedacht. Er lag uiteindelijk maar 3 cm ijs. Na die ‘vorstperiode’, die duurde tot 14 februari, is er geen vorst meer geweest. Helaas geen mooi seizoen.