Jaarverslagen

Jaarverslag 2016-2017

December, de eerste maand van de winter, was er een waar we de laatste jaren er al zoveel van hebben gehad: zacht weer met zo goed als geen worst. Dan maar op naar januari 2017. Deze maand begon zacht, maar al snel begon de vorst serieuzer te worden. Op 17 januari, vier dagen voordat het begon te vriezen, werd er in de media al geroepen dat de schaatsen uit het vet konden. In de media waren ze erg optimistisch: er zouden al snel ijsbanen open zijn en toertochten zouden kunnen worden verreden. Zelfs voordat het begon te vriezen werden we al gebeld door de krant met de vraag wanneer de ijsbaan open zou gaan en wanneer de eerste tocht gehouden zou worden. Dit bleek, zoals verwacht, niet door te gaan. Het vroor ’s nachts maar zo’n 5 tot 7 graden en overdag lag de temperatuur net rond het vriespunt. Het ijs groeide hierdoor erg langzaam. Op vrijdag 20 januari werd er voorzichtig geschaatst op natuurijs. De ijsbaan had nog maar 5cm ijs op 21 januari, dus de baan kon nog niet open. Het was wel prachtig mooi weer, veel zon en geen wind. Op vrijdag 27 januari kon de baan dan toch eindelijk open, met 6,5cm ijs. Dit is eigenlijk onder de minimum grens, maar omdat we wisten dat het maar voor 1 dag was, hebben we de ijsbaan die ene dag toch open gehad. Na deze dag dooide het weer flink. De 2e vorstperiode begon op woensdag 8 februari. In het begin leek het een mooie vorstperiode te worden, maar hij bleek korter en minder krachtig te zijn dan gedacht. Er lag uiteindelijk maar 3 cm ijs. Na die ‘vorstperiode’, die duurde tot 14 februari, is er geen vorst meer geweest. Helaas geen mooi seizoen.

Jaarverslag 2015-2016

De wintermaand december was geen goede start voor ons als ijsclub. Er kwamen temperaturen voor die goed pasten in de vroege of late zomer.¬†Een maand zonder vorst of ook maar 1 enkele sneeuwvlok. Nog nooit eerder was december zo warm als in 2015. Het nieuwe jaar begon gelijk een stuk kouder, met op 2 januari de eerste sneeuw en daarna ijzel. En ja hoor, op 6 & 7 januari werd er geschaatst! Helaas niet op de ijsbaan, maar op de weg! Daarna volgde gelijk de dooi. Op 16 januari was er weer lichte tot matige vorst. Op 21 januari lag er 5 cm prachtig ijs op de baan, maar helaas viel op 22 januari de dooi weer in. Er was net 1 dag vorst te weinig. Ook van 14 tot en met 18 februari was er weer een speldenprik van de winter met wat sneeuw en ’s nachts matige vorst. Helaas niet lang genoeg om te kunnen schaatsen. Bij gebrek aan vorst besloten we om op 4 maart met de leden naar de ijsbaan Thialf in Heerenveen te gaan. Het was een gezellige en mooie avond. Zo konden de leden toch nog even het schaatsplezier beleven.